A la recerca de caixes, cofres i baguls
L’Associació per a l’Estudi del Moble ha iniciat un projecte per fer un inventari i catàleg digital de mobles antics, especificament de caixes, baguls i cofres. A Osona, l’Arnau Toll, un restaurador, és l’ambaixador d’aquest projecte. Durant els últims mesos ha anat buscant i trobant exemplars d’aquest mobiliari, restaurant-los i catalogant-los.
Les caixes, cofres i baguls eren molt comuns a totes les cases fa al voltant d’un segle. Les més corrents eren les de núvia, però n’hi ha moltes més. Com que estan en mans privades, i sovint en coberts, golfes o habitacions dels mals endreços, costen molt de trobar i valoritzar.
Aquest cens pretén no només posar en valor aquest patrimoni cultural sinó també poder generar un cens que permeti facilitar la feina de datació, identificació i poder descobrir les seves especificictats. Cal tenir en compte que hi ha molts tipus de caixes, cofres i baguls, i segurament molts n’hem vist a cases d’avis o familiars. A l’inventari hi cap tot.
Hi ha molts tipus de caixes, cofres i baguls, i segurament molts n’hem vist a cases d’avis o familiars. A l’inventari hi cap tot, i des de l’Associació reclamen que tothom s’atreveixi a fer-los visibles.
Les caixes de núvia van ser molt importants durant una llarga època de la nostra història, perquè eren el lloc on es guardava la dot de les dones que es casàven.
El proper dia 3 d’abril l’Associació farà la presentació d’aquest projecte a Vic, amb una ruta per visitar caixes, baguls i cofres de diferents entitats i institucions, xerrades i la presentació d’un llibre que parla de l’estudi d’una caixa de núvia.