Front comú de les entitats socials per l’habitatge a Osona
Des del 2023 i fins el setembre del 2024 a Vic s’han fet 472 nous contractes de lloguer, 444 més respecte dels contractes de temporada signats a la capital d’Osona entre el 2018 i el 2019 segons les dades de l’Incasòl. Això s’explica, en gran part, pels contractes de lloguer de temporada vinculats als estudiants de la Universitat de Vic. Tot plegat ha suposat una reducció de l’oferta de lloguers de llarga durada i per tant, també, un increment considerable del preu del lloguer que se situa de mitjana a l’entorn dels 1.000 euros a la ciutat de Vic. Per tot plegat i davant d’aquesta situació de manca d’oferta d’habitatge a un preu assequible, diverses entitats socials s’han reunit aquest dimecres en una assemblea oberta per unificar accions i teixir estratègies conjuntes per fer front a la manca d’habitatge.
Cadascuna de les entitats que va participar a l’assemblea treballa en temes d’habitatge, d’una manera més directa o indirecta. Aquesta primera reunió va servir per fer una radiografia i anàlisi de la situació de l’habitatge a Osona per fer-hi front d’una forma conjunta.
La PAH Osona, que fa 15 anys que treballa per garantir el dret a l’habitatge a la comarca, és una de les entitats que va participar a la trobada i va denunciar un encallament dels processos per accedir a habitatges socials, així com racisme immobiliari que dificulta que moltes famílies puguin trobar un habitatge digne.
Vic és un dels 271 municipis catalans regulats per la limitació del preu del lloguer, però feta la llei, feta la trapa, i el lloguer de temporada, el d’habitacions o el de pisos turístics ha trobat la manera d’esquivar la nova llei d’habitatge estatal aprovada el març del 2023. Per solucionar-ho, i després de diverses anades i vingudes dels partits polítics, la regulació dels lloguers de temporada ha tornat a quedar a l’aire després de Junts hagi suspès les negociacions amb el PSOE.