Neix la iniciativa “Osona Artesana”
Donar visibilitat i beneficiar l’Artesania d’Osona potenciant el seu valor turístic i comercial. Aquest és l’objectiu d’Osona Artesana, la nova iniciativa del Consell Comarcal. De moment 37 artesans diferents del territori de la vuitantena que hi ha identificats, s’han sumat a la iniciativa que vol reivindicar la figura de l’artesà i donar-lo a conèixer a la ciutadania:
L’Alba Sors fa més de 10 anys que es va apuntar a un curs per recuperar oficis, i ara és una apassionada del vímet i la boga. Marxem cap a la seva finca d’Hostalets de Balenyà d’es d’on fabrica els cistells d’es del seu cultiu fins a l’elaboració final.
L’Alba ha apreciat una millora pel que fa a l’interès de la població pels productes artesans, defugint del consum irresponsable i apostant per un producte més durador i treballat.
La passió també ha mogut a en Xavier Corominas, que manté la seva professió de barretinaire per amor a l’art. Els seus pares ja treballaven del tèxtil, la crisi dels 80 amb la irrupció del mercat xinès va obligar a tancar la fàbrica familiar, i en Xavier es va especialitzar en barretines. Ara al taller de Centelles hi ha quatre o cinc màquines que, de manera seriada, cusen les barretines de doble cairell que després comercialitza a geganters i grups de trabucaires o caramellaires. Tot i això, la professió no li aporta prou ingressos per dedicar-s’hi exclusivament.
Dos exemples d’artesans amb situacions i visions diferents, l’Alba està convençuda que la demanda creixerà. En Xavier no és tan optimista, i pateix per la supervivència de la seva professió
Osona Artesana neix per lluitar perquè aquestes professions perdurin i per donar-les a conèixer a la ciutadania. La idea és poder vincular els productes a experiències turístiques i tallers que permetin atreure nous consumidors i fer valdre la feina artesana darrere del producte. Des de la seva pàgina web s’incorporarà una guia d’experiències turístiques i s’organitzarà una exposició itinerant dels artesans per atreure nou públic.
Els nostres dos exemples ja s’han posat en marxa. L’alba col·laborarà amb cases rurals del territori per oferir tallers de creació de cistells als hostes. Per la seva banda, En Xavier pensa a organitzar visites al seu taller per explicar els processos que fa servir i que el públic pugui ajudar en la confecció d’alguna de les peces.