Resoldre les incògnites que envolten el crani de neandertal de l’Abric romaní, repte de la nova campanya d’excavacions
La nova campanya d’excavacions arqueològiques a l’Abric Romaní de Capellades a l’Anoia ha arrencat aquest agost amb l’objectiu de seguir excavant el nivell R, que correspon a un campament neandertal especialitzat en la caça de cérvols i on l’any passat es van localitzar restes d’un crani de neandertal de 60.000 anys d’antiguitat, i a 12 metres de profunditat. Era la primera resta humana que es trobava en 40 anys. Ara intentaran determinar l’origen del crani. Els investigadors tenen dues hipòtesis: o bé va arribar arrossegat per la corrent de l’aigua, o bé formava part d’un enterrament.
La descoberta dels fragments d’un crani de neandertal va ser una troballa excepcional, ja que en els quaranta anys d’història de les excavacions a l’Abric Romaní de Capellades no s’havien trobat mai restes humanes. En concret, en la campanya de l’any 2022 es van trobar fragments dels ossos parietal, temporal i zigomàtic d’un crani de neandertal. Va ser una troballa totalment inesperada, ja que amb els anys els investigadors havien perdut esperances. Es per això que els arqueòlegs creuen que la campanya d’enguany serà clau.
El motiu d’aquestes importants troballes és que el de Capellades és un jaciment dedicat a un campament de caçadors temporals i no un lloc d’enterraments.
L’assignatura pendent del jaciment és la construcció d’un museu on poder explicar qui eren i com vivien els neandertals.
Un dels camps d’estudi que volen potenciar en els propers anys és el de les empremtes de fusta. Precisament a l’Abric Romaní s’han fet troballes excepcionals en aquest camp.