El primer nanosatèl·lit del govern, l’Enxaneta, reingressa a l’atmosfera tres anys després del seu enlairament

El primer nanosatèl·lit llançat per Catalunya, l’Enxaneta, ha completat la seva missió i ha reentrat a l’atmosfera amb èxit i de manera sostenible. Tres anys després de la seva posada en òrbita, l’Enxaneta s’ha desintegrat en contactar amb les capes altes de l’atmosfera terrestre sense deixar rastres de brossa espacial a l’òrbita de la Terra, tal com demana l’Agència Espacial Europea. La missió del nanosatèl·lit, adjudicada a l’empresa amb segell manresà, Sateliot. L’empresa Sateliot, fundada pel manresà, Jaume Separa, es dedica  al espacial i ha desenvolupat alguns dels nanosatèl·lits que la Generalitat ha posat en òrbita en els últims anys.

Durant aquest període, el nanosatèl·lit ha complert amb l’objectiu principal de la missió, adjudicada a l’empresa Sateliot, que era desplegar serveis de connectivitat global d’Internet de les Coses  i obtenir dades de sensors ubicats arreu del territori català, especialment en zones amb poca cobertura.

Després de més de tres anys, l’aparell ha completat la fase de reentrada a l’atmosfera assolint “amb èxit” els objectius principals de la missió: desplegar serveis de connectivitat global d’IoT per a l’obtenció de dades de sensors ubicats arreu de Catalunya i validar la viabilitat d’aquestes connectivitats per cobrir mancances de cobertura en àmbits com l’agrícola, el ramader, o climàtic, segons apunta el Govern en un comunicat.

Així, l’executiu ha remarcat que l’Enxaneta ha permès consolidar una nova tecnologia que permet als operadors connectar-se amb la xarxa de satèl·lits quan necessiten cobertura 5G per oferir connectivitat.

L’Enxaneta ha estat el primer nanosatèl·lit de l’estratègia NewSpace de Catalunya, una iniciativa que compta amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya, la Fundació i2CAT i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

.

(Vistes 22, 1 Vistes avui)

Contingut Relacionat

La nostra web utilitza cookies per a una millor experiència d'usuari. Consulta la nostra política de cookies per obtenir més informació sobre les cookies i com les utilitzem. Més informació

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close