El projecte d’impressió d’aliments en 3D posa a prova menús complets
El projecte d’impressió d’aliments en 3D adreçat a les persones amb disfàgia, anomenat NutriAlth3D, ha fet un pas més aquest any i ara ja persegueix la qualitat nutricional i el plaer dels pacients.
Aquest estudi, que lidera la Fundació Althaia, forma part de la tesi doctoral del docent del Grau en Infermeria de la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa, Daniel Garcia Gutiérrez. En la primera fase, que es va desenvolupar l’any passat, el projecte es va centrar en l’elaboració de diferents plats a base d’aliments impresos en 3D en el quals es respectava el seu gust original i que comptaven amb una textura agradable i una densitat adequada per a la deglució.
Ara es fa un pas més amb la tast de menús complets que s’han validat a nivell nutritiu i amb un estudi exploratori sobre
l’impacte que poden arribar a tenir en la qualitat de vida de les persones que tenen problemes per empassar aliments.
Aquests dies i el 23 de febrer s’han fet proves a l’Escola d’Hoteleria Joviat amb persones majors d’edat de l’àrea d’influència de la Fundació Althaia que tinguin disfàgia o problemes de deglució.
Les propostes gastronòmiques que es tasten són una creació dels estudiants de l’Escola d’Hoteleria Joviat, que han rebut una formació específica per part de diferents professionals experts d’Althaia.
La disfàgia, o dificultat per empassar o deglutir líquids o sòlids, té una incidència d’entre el 27% i el 93% en la població major de 64 anys. En ells, la manca de diversitat de recursos alimentaris genera monotonia i cansament nutricional.