La cabra salvatge a Montserrat passa d’una vintena d’exemplars a més de 430 en 30 anys
La cabra salvatge ha trobat el seu “petit paradís” a Montserrat i les dades així ho demostren. L’espècie es va reintroduir fa 30 anys i, en tres dècades, s’ha passat d’una vintena d’exemplars a més de 400. En concret, l’últim cens fet pel DARP i els Agents Rurals a finals de desembre se situa a les 439 cabres, gairebé una quarantena més que el de l’any passat.
Set equips dels Agents Rurals són els encarregats de realitzar el cens de la cabra salvatge a Montserrat. Rastregen la muntanya a peu i compten les cabres a mesura que les veuen amb els binocles. També determinen la seva edat i sexe. A més, des de fa quatre anys, s’han incorporat els drons amb càmeres tèrmiques que permeten arribar a les zones d’accés complicat
L’últim cens es va fer el 24 de desembre passat i es van comptabilitzar 439 exemplars, mentre que l’any anterior se’n van trobar 401. Segons el Departament d’Agricultura, els mascles i femelles continuen a l’alça, mentre que el nombre de cabrits roman estable. Tot i que els recomptes són “molt acurats”, mai es poden arribar a comptar tots els individus, de manera que es calcula que, a la pràctica, hi hauria més de 439 exemplars. Unes cabres salvatges han trobat a Montserrat el seu hàbitat ideal i, per això, el creixement en els darrers anys ha estat exponencial.
Tot i que la cabra fa una funció important de prevenció d’incendis, ja que es menja molta vegetació, el cap dels Agents Rurals al Bages explica que un excés de població d’aquest ungulat també pot comportar problemes.
Com que aquests ungulats no tenen cap depredador natural que pugui controlar la seva població, l’any 2004 es va optar per començar a caçar cabres de manera regulada. Cada any es capturen al voltant d’un centenar de cabres i els Agents Rurals fan un seguiment de les caceres perquè es capturin només els exemplars necessaris.