LifeAgroForAdapt sistemes agroforestals i silvopastorals per adaptar al canvi climàtic l’agricultura i la silvicultura mediterrànies
La pastura de ramats en boscos d’alt risc pot evitar incendis. Aquest és un dels dos programes que tira endavant el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya en el marc del projecte Europeu Life AgroForAdapt, que vol demostrar que els sistemes agroforestals poden ser una eina clau per a l’adaptació al canvi climàtic dels sectors agrícola i forestal
A St. Mateu del Bages, a la Serra de Castelltallat, els bombers han designat uns boscos com a zona prioritària de risc d’incendi. L’Associació de propietaris forestals hi ha entrat a desbrossar, retirar arbres, i en acabat, el ramat hi pastura per acabar de deixar net el sotabosc de combustible potencial.
L’associació de propietaris forestals, que engloba una 80a de propietaris de 6 municipis entre el Bages, l’Anoia i la Segarra, i en conveni amb la Diputació de Barcelona, desenvolupa el programa en unes 5 mil designades com a prioritàries sobre una superfície total d’unes 17 mil hectàrees.
Però no és fàcil per a tothom, ja que els ramats no poden viure només del què mengen al bosc, i a més, els petits ramaders tenen moltes dificultats per accedir als ajuts i als permisos de pastura, que majoritàriament van als grans productors i ni tan sols pasturen.
Aquest projecte, cofinançat pel programa LIFE de l’UE, té un enfocament multidisciplinari i transnacional, amb 8 beneficiaris a Catalunya, Castellà i Lleó i França.
Per tot plegat, cal demanar a les administracions que apostin per iniciatives com aquesta, per a evitar els incendis.
A més, hi ha un segon projecte, a La Llacuna, amb sistemes silvoarables, a on es combinen a la mateixa parcel·la arbres fruiters amb conreus agrícoles per fer dues produccions alhora, protegir el sòl i restaurar la biodiversitat.