Resum Festa Major Manresa 2023 – diumenge i dilluns

Aquest cap de setmana s’ha celebrat el gruix més important d’activitats de la Festa Major de Manresa. Divendres, dissabte, diumenge i dilluns han anat carregats de festa i cultura.
Una de les activitats més destacades del divendres va ser la inauguració del Microscopies de la Festa Major d’enguany, que va guardar una estona de calma, reflexió i serenitat. L’exposició, ha ocupat algunes zones repartides pel Parc de l’Agulla, el Parc Tecnològic i el Serrat del Guix.

La proposta va començar al 2020, amb la càrrega anímica de la pandèmia, i l’esperit de solitud i reflexió que hi va néixer. I aquest esperit s’ha conservat fins a l’edició d’enguany. El recull d’obres artístiques tenen en comú el seu caire respectuós amb l’entorn i l’afany d’aprofundir en la relació entre els humans i la natura. S’han exposat un conjunt de 8 obres temporals, dues representacions dramàtiques i una escultura
permanent. L’encarregat d’erigir aquesta última, és l’escultor Marc Sellarès. La seva creació, és una representació física de part de la memòria del nostre indret. Concretament, ens remuntem fins el juny de 1808, quan es dirigeixen cap a Manresa 3800 soldats francesos a castigar la ciutat per insubordinació.

Tot plegat, amb l’objectiu que any rere any, i edició rere edició, les peces
permanents vagin perdurant en el temps i vesteixin els voltants de la
capital bagenca d’art i de pensament.
Feta la reflexió, el que faltava era la rauxa, i d’això en saben bastant els artistes que van oferir el concert del divendres a la nit: The Tyets.
El seu últim disc Èpic Solete, ha sonat per tots els racons de Catalunya, esdevenint un dels fenòmens musicals més destacats de la cultura popular catalana dels últims anys. I el carrer Sallent, lloc on es va instal·lar l’escenari, en va ser un testimoni directe. El concert gratuït va atraure, segons ha estimat l’Ajuntament de Manresa, sobre unes 15.000 persones, de totes les edats, però Majoritàriament joves, seduïdes pels
ritmes moderns i per les referències tradicionals que guarden entre els
seus compassos.
Els tiets s’han ficat als manresans a la butxaca només trepitjar l’escenari. Els dos cantants portaven a sobre la nova samarreta del Baxi Manresa per aquesta temporada que ve. El ritme frenètic de l’inici de l’espectacle va enganxar a un públic molt entregat, que va cantar a ple pulmó totes les cançons que el grup va interpretar.
Tot i aquest inici a l’alça, el show no va afluixar, i va encarar una recta final que va fer emocionar als presents. Olivia, Èpic Solete o de l’u al què, van ser alguns dels èxits més cantats, però en faltava una que es va fer esperar fins a l’últim alè de l’acte. Cot x Coti i el moment de la sardana va ser el clímax perfecte. Manresa ja tenia ganes de poder ballar amb el so de l’estiu, i finalment va poder complir aquest propòsit.

 

Com no podia ser d’altra manera, la Festa Major de Manresa també ha estat ben servida pel què fa a balls tradicionals, amb diverses ofertes.

Una d’elles va ser el divendres a la nit amb el Tradidansa 2023, a càrrec de l’Esbart Manresà de l’Agrupació Cultural del Bages. L’espectacle de dansa d’arrel tradicional va reunir un nombrós públic a la plaça Major de Manresa que van poder gaudir de l’acte amb temperatures més agradables que nits anteriors.

La festa va tenir altres cites amb la música i el ball tradicionals, com el Grup de Dansa Cor de Catalunya, amb l’espectacle Ballant amb el cor, la 38a Oreneta d’Or del dissabte que organitza el Casal Cultural de Dansaires Manresans, el muntatge Darrera d’una dansa, un dia feliç, de l’estudi Folk, o l’actuació a la plaça Porxada de la Casa de Andalucía de Manresa.


El dissabte va començar amb el pregó de Festa Major

El saló de sessions de l’Ajuntament de Manresa va reunir les autoritats manresanes per escoltar un pregó que va anar a càrrec de la investigadora Núria López Bigas, nascuda a Monistrol de Montserrat, que es va convertir en la primera dona científica en fer el pregó manresà.
Va fer un discurs reivindicatiu i emocionant, on va reflexionar sobre la ciència i l’actualitat. Al llarg de la seva intervenció, va reivindicar el paper de la dona científica i va expressar les seves esperances en una Manresa que representi un pol de coneixement i de recerca. Les seves propostes per la ciutat, van colpir als assistents.

Per la seva banda, l’alcalde de Manresa Marc Aloy va subscriure el discurs de la pregonera, i va destacar els passos que està fent la ciutat per avançar en la recerca científica. Esment especial per la rehabilitació de la Fàbrica Nova de Manresa, un projecte, que segons va dir, requereix la unió de tots els ciutadans. Quan va fer esmena al paper de la dona científica, l’alcalde de Manresa va fer un petit apunt sobre el cas del president de la federació Luís Rubiales.

A la tarda, va prendre protagonisme un dels convidats inesperats a la festivitat manresana, la pluja.
La tradicional Tronada Manresana va ser passada per aigua. Les previsions de pluja intensa, van fer avançar uns minuts l’encesa de la pólvora, que va espetegar amb força a la plaça de l’Ajuntament.
Després de la traca, hauria vingut la Cercavila Popular, que havia de resseguir les pendents del barri antic amb els seus gegants i diferents tradicions. Però en aquell moment la pluja va començar a augmentar, i tots els participants es van haver d’aixoplugar als porxos de l’Ajuntament. Els diferents caps de colla, es van reunir i van decidir suspendre la cercavila.

Al seu lloc, es va fer un petit tast de la cultura i folklore local a la plaça major.
I els gegants es van haver de conformar amb un ball a cobert.
Però no van ser els únics, els participants de la Trobada de Bateries van tenir el mateix problema. La catorzena edició d’aquesta reunió també va necessitar un porxo on refugiar-se, en aquest cas el de l’església de Crist Rei.


Amb gran part de les bateries protegides del clima, van ocupar tot l’espai possible per fer una petita mostra de l’espectacle que tenien preparat. Els bateries, es van anar tornant per tocar l’instrument, i van reunir una quantitat considerable de públic que no es van perdre l’exhibició dels músics.
La pluja va respectar la quarantena edició de la Mostra del Correfoc de Manresa. En començar l’acte, es va projectar un vídeo a l’ajuntament recopilatori dels 40 anys de vida de la Mostra, i els 41 del correfoc.
L’aigua només va fer la punyeta al grup Masos Rònecs, que havien de ser els encarregats de posar-hi la música en directe. Finalment, no van poder actuar. El Boc jove, va invocar a la plaça a tot el bestiari manresà, que han dansat amb pirotècnia sota la mirada d’una plaça que era plena d’espectadors.
Igual que el carrer Sallent, que es va tornar a omplir aquest cop amb 7.500 persones per rebre als Buhos. L’agrupació va oferir un concert carregat de cançons alegres i optimistes, que un públic entregat va cantar i ballar amb energia. Els moments àlgids de la nit han vingut amb les cançons Mil batalles, Transmets Energia i Barcelona s’il·lumina.

Deixant pas a un final de concert memorable, coronat per Volcans i La Nit està que Crema.
La pluja i els trons van ser el so ambient de la missa Solemne. La seu de Manresa es va engalanar un any més per rebre l’acte, on hi van ser presents les autoritats manresanes. La va presidir l’actual bisbe de Vic Monsenyor Romà Casanova Casanova. La Capella de Música de la Seu ha posat la veu coral amb el so de l’organista Marcel Martínez Bonifacio, sota la direcció de Mireia Subirana Pintó.
Altre cop les pluges han fet la guitza a la festivitat, que s’ha quedat sense el tradicional Seguici de la Festa Major. L’acte s’ha suspès definitivament, i per tant tampoc s’ha fet la ballada de la imatgeria ni la ballada popular de la Bolangera i el ball del Rossinyol.

El que sí que s’ha pogut celebrar és la Diada Castellera, però no de la forma en què estava prevista. Vist que el temps no tenia intenció de canviar, es va decidir canviar el lloc de trobada. Els castellers van abandonar la plana de l’Om per ocupar el lloc d’assaig dels Tirallongues, situat a Casa Caritat. A la diada no hi van faltar els amfitrions, i com a colles convidades van assistir-hi els Castellers de Figueres i els de
Sabadell.
Els Tirallongues, afrontaven el 4d8 com a principal objectiu. Finalment, no han sigut capaços de completar-lo per la lesió d’un baix. Tot i això, van completar la millor actuació de la temporada amb un 5d7, 4d7 amb agulla, 3d7 amb agulla, pilar de 5 i 3 amb pilar de 4.
A la tarda, es va proclamar el nou hereu i pubilla de Manresa. En un acte, que es va fer dins del teatre Conservatori en comptes de la Plaça Major, lloc on inicialment s’havia de celebrar. Sara Cristóbal Martin i Robert Canet Torres, es van acomiadar del pubillatge, i a través dels seus discursos van recordar l’any que havien passat amb molta emoció i estima.

Al final de l’acte, es va donar el veredicte del nou hereu i pubilla de la ciutat: Queralt Moreno i Marc Montraveta.

Ja al vespre, el Parc de l’Agulla es va tornar a omplir de persones, tot i l’amenaça de pluja, per poder veure el piromusical. Aquest any, el protagonista principal i únic, va ser la llegendària banda britànica Queen. Els 15 minuts de focs van estar coreografiats al ritme de les seves cançons, passant per tots els seus clàssics.

 

Ja dilluns, el darrer dia de la Festa Major, van tenir lloc els últims actes de la gran festa manresana. A l’exteriori del Centre Cultural d’el Casino, a la zona del Passeig Pere III, va tenir lloc un taller de sardanes, que va anar a càrrec del Grup Sardanista Dintre el Bosc.

I una hora més tard, just al mateix lloc, el Foment de la Sardana de l’Agrupació Cultural del Bages va oferir la ballada de sardanes al Cor de Catalunya, amb la Coble Ciutat de Manresa. Una ballada que va agrupar un nombrós grup de persones.

 

El correfoc, va ser l’últim gran acte de la festa major. Com a convidats especials, els jugadors del Baxi Manresa van poder observar l’espectacle des dels balcons de l’Ajuntament. La Plaça Major va omplir-se de gom a gom per cantar i ballar envoltats de flames i focs.
Les bèsties manresanes i els petards van arrodonir un espectacle que aquest any ha celebrat el seu 41è aniversari. Amb la traca final i l’últim concert de la plaça major, es va donar per finalitzada la Festa Major.

(Vistes 153, 1 Vistes avui)

Contingut Relacionat

La nostra web utilitza cookies per a una millor experiència d'usuari. Consulta la nostra política de cookies per obtenir més informació sobre les cookies i com les utilitzem. Més informació

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close