Santi Arisa recupera la fusió de sardana i rock-jazz a ‘Sardanova avui’, aquest diumenge al teatre Kursaal de Manresa
Serà un concert que comptarà amb el grup Lakatans, la Cobla Contemporània i la col·laboració especial d’entitats de cultura popular manresanes. En total l’espectacle mourà més d’un centenar de persones.
La Sala Gran del Kursaal acollirà aquest diumenge, 5 de febrer a les 18h, ‘Sardanova, avui’, una proposta que recupera la fórmula d’èxit de la Sardanova com a punt de trobada entre la sardana i les sonoritats del rock i el jazz. Liderat per Santi Arisa, l’espectacle comptarà amb el grup Lakatans, la Cobla Contemporània i vuit entitats manresanes de cultura popular. En total, més d’un centenar de persones prendran part a l’espectacle.
Concretament, entre les entitats que intervindran a ‘Sardanova avui’ hi ha un Cor d’alumnes de l’Escola de Música Esclat, els Nans de Manresa, el Grup 2.0 de l’Esbart Manresà de l’Agrupació Cultural del Bages, el grup de dansa Cor de Catalunya, l’Estudi Folk de dansa, el casal Cultural Dansaires Manresans, l’Orfeó Manresà i el Grup Sardanista Dintre el Bosc.
La Sardanova és la fusió entre la sonoritat de la sardana i la sonoritat del rock, el pop i el funk; la fusió entre la formació instrumental de la cobla, i els teclats, el baix, la guitarra i la bateria que va néixer el 1992 de la inquietud musical del manresà Santi Arisa per la recerca de nous camps sonors en la música popular. Una festa amb la suma de diferents disciplines musicals i de cultura popular, amb una mirada oberta i integradora.
Les entrades per veure ‘Sardanova avui’ tenen un preu de 15 euros (12€ amb Carnet Galliner, per a majors de 65 anys, menors de 30 i escoles de música) i es poden comprar a les taquilles del teatre Kursaal o per internet a www.kursaal.cat.
La Sardanova fa 30 anys
El febrer de 1993 es va presentar la Sardanova a la Pista Castell de Manresa i al 1r Congrés del Sardanisme a Calella. Es van fer diversos enregistraments en CD de composicions pròpies: Sardanova (1993 PICAP), Punts Lliures (1994 PICAP), Sardanova Dance (1994 PICAP), Aires (1995 PICAP), Nadales Sardanoves (2006 Discmedi). La Sardanova va tenir un gran ressò arreu de Catalunya i no poca polèmica pel seu caràcter renovador. Va gaudir de molt bona acollida entre les colles sardanistes i els músics de cobla, i va ser especialment benvinguda en la disciplina de Punts Lliures.
Amb l’aportació de la Sardanova, l’any 1993 es va concedir a Santi Arisa el “Premi de Noves Experiències per la recerca de noves expressions musicals en la sardana i en la música de cobla”, atorgat per L’Obra de Ballet Popular. L’any 1994 Santi Arisa és guardonat amb el Premi Nacional de Música Tradicional per la Generalitat de Catalunya.
En la primera Festa de Cultura Popular de Manresa, (posteriorment Fira Mediterrània), diverses entitats manresanes programen Sardanova al Parc de l’Agulla. L’any 2001 el Grup Sardanista Dintre el Bosc organitza un Concurs de Colles Sardanistes a Manresa que inclou la modalitat de Punts Lliures i Sardanova.