Un documental vol posar llum a la història de la mina de Cardona
La mina Nieves de Cardona va ser una de les més importants del món. Hi van arribar a treballar 1.500 persones i des que va començar la seva explotació, l’any 1929, Cardona, que aleshores era una població agrícola i tèxtil, es va convertir en un poble miner, amb centenars de persones d’arreu de l’Estat. La mina va tancar l’any 1990 i això va representar un trasbals per al municipi, que ha trigat anys a refer-se. Per evitar que es perdi tot aquest llegat, la fundació Cardona Històrica treballa en un documental.
L’exminer, Joaquin Galera, recorda el dia en què es va anunciar el tancament de la mina com un dels més durs de la seva vida.
La seva família va venir d’Andalusia per treballar a la mina de Cardona. El seu avi, el seu pare i els seus nou tiets hi van treballar, i ell hi va entrar quan només tenia 14 anys. Per ell, Cardona no s’entendria sense la mina. Testimonis com el de Galera són els que es recullen al documental, que vol preservar tot aquest llegat “abans no sigui massa tard”. L’objectiu, segons explica el periodista Xavier Moraleda, director del treball, és “recuperar, preservar i difondre tota aquest informació”.
El documental també permetrà abordar el període de la Transició democràtica i les lluites sindicals associades a les condicions de treball de la mina. I és que un total de 77 miners van perdre la vida a la mina de Cardona entre els anys 1929 i 1990. Segons el director de la fundació Cardona Històrica, Francesc Ponsa, el documental també vol ser un homenatge a tots els miners “que s’hi van jugar la vida”
La previsió dels impulsors del projecte és que l’estrena del documental es pugui fer al mes de juliol, coincidint amb els 50 anys de l’accident de l’ascensor del pou Alberto, en el qual van perdre la vida quatre miners. El documental disposa d’un ajut del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.