Divuit anys de reconeixement mundial amb bombolles i un pastís
Un miler de persones van celebrar dissabte al vespre que fa 18 anys la UNESCO va declarar La Patum Patrimoni de la Humanitat. Per commemorar la efemèrides, l’Ajuntament i el Consell municipal de La Patum van oferir a la plaça de Sant Pere, un espectacle de Bombolles amb Pep Bou i la música de la Cobla Berga Jove, que va agradar molt a la majoria de famílies i infants. També es van homenatjar les 3 persones del projecte ‘Vides de Patum’ i la generació del 2005, nascuts ara fa 18 anys, van bufar les espelmes del pastís.
Passaven uns minuts de les vuit de la tarda i la plaça de Sant Pere era a vessar. Gairebé un miler de persones van voler assistir a l’acte organitzat per l’Ajuntament de Berga del 18è aniversari de la proclamació de La Patum com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.
Neguit, sorpresa i fred, ja que la temperatura a aquella hora era força baixa. L’acte va començar amb una peça musical de la Cobla Berga Jove i tot seguit va iniciar-se l’acte protocol·lari conduit pel periodista Xavi Rossinyol. Es van homenatjar a les tres persones que enguany han estat reconegudes dins del cicle ‘Vides de Patum’, Emilia Rodriguez, Ton Elias i Ramon Vilalta que no va poder-hi assistir. Tan Rodriguez com Elias, van agrair tan a l’Ajuntament com als patumaires aquesta distinció que arriba després de tota una vida dedicada a la festa.
Tot seguit, Carme Polo i Vives, la persona que va ser representant de la candidatura de La Patum a la proclamació que la UNESCO que es va fer a París, ara fa 18 anys, va recordar que la UNESCO va definir La Patum com “un extraordinari document d’expressió popular i un veritable tresor artístic”.
Com en tot acte d’aniversari, no hi podia faltar el pastís ni les espelmes, que en aquesta ocasió van ser bufades per la generació del 2005, els joves que com el Patrimoni de la Humanitat, enguany han celebrat 18 anys.
L’acte el va cloure l’alcalde de la ciutat, Ivan Sánchez, amb un missatge d’agraïment a les persones que van encarregar-se del projecte de la distinció, als homenatjats i també a tots els alcaldes que han treballat pel bé de la Patum.
Després de la part més institucional, la celebració va continuar al balcó de l’Ajuntament amb un espectacle inèdit de bombolles de sabó amb el conegut Pep Bou, i l’acompanyament musical de la Cobla Berga Jove que va interpretar diferents peces patumaires, que feien bellugar o tatarejar a tots els patumaires que omplien la plaça.
Emília Rodríguez, homenatjada Ton Elias, homenatjat Carme Polo, representant candidatura de La Patum a la proclamació que la UNESCO Ivan Sànchez, alcalde de Berga.