Els búnquers de Coll de Pal, un patrimoni desconegut que ara Bagà vol treure de l’oblit

Com tots els colls de muntanya, el Coll de Pal, al Berguedà, és un lloc estratègic. Situat a més de 2.100 metres d’altitud, connecta el Berguedà amb la Cerdanya i la Catalunya del Nord. Per això, entre la dècada dels 40 i els 50, les tropes de Franco hi van construir una línia de defensa.

L’objectiu era protegir l’Estat en cas d’una hipotètica invasió per part de França o dels exiliats republicans. En total, a Coll de Pal hi ha sis búnquers que es conserven intactes.   Ara, L’Ajuntament ha creat dues rutes per visitar-los.

En concret s’ha creat la ruta del Serrat Gran, amb un recorregut lineal de dos quilòmetres i 318 metres de desnivell; i la del Puigllançada, amb un recorregut de 0,8 quilòmetres i 124 metres de desnivell. Tots dos itineraris disposen d’un codi QR que permet consultar la història de cada una de les infraestructures defensives.

Es tracta d’una antiga zona militar poc coneguda, però amb molta història al darrere.

En total, s’hi poden visitar fins a sis búnquers. N’hi ha d’observació, d’atac i de refugi personal. Construïts amb formigó i coberts amb pedra, el pas del temps no els ha fet malbé i s’han mantingut intactes.

La gran majoria de búnquers tenen una entrada, i a l’interior hi ha una sala gran amb una taula de formigó. “En alguns d’aquests búnquers s’hi pot veure una fletxa que indica cap a on s’ha de disparar, un cosa que pot semblar òbvia. En el cas dels búnquers d’observació, no hi ha taula i té dos petits forats per poder mirar.

El projecte es va iniciar l’any 2019 amb una investigació sobre els búnquers de l’historiador local Cristobal López.

(Vistes 15, 1 Vistes avui)

Contingut Relacionat

La nostra web utilitza cookies per a una millor experiència d'usuari. Consulta la nostra política de cookies per obtenir més informació sobre les cookies i com les utilitzem. Més informació

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close