Balanç de l’any 2018 del programa de Protecció Internacional a la Llar Sant Joan de Déu de Manresa
La Llar Sant Joan de Déu de Manresa ha atès prop de 200 refugiats en el seu primer any
La Llar Sant Joan de Déu de Manresa, gestionada per la Fundació Germà Tomàs Canet, ha acollit a 198 refugiats al llarg del 2018, primer any en funcionament de les instal·lacions. Es tracta de persones que han sol·licitat asil a l’estat espanyol com a conseqüència de conflictes armats, crisis humanitàries o persecució al seu país d’origen. Més de la meitat procedeixen de Síria i Veneçuela i són menors d’edat.
A l’hora de fer balanç, Paco Gea, membre de l’equip directiu de la fundació, ha lamentat la lentitud del procediment per obtenir l’asil que pot comportar que alguns usuaris acabin l’estada a la llar sense tenir una resolució.
La Llar Sant Joan de Déu va entrar en funcionament a finals de 2017 a les instal·lacions de l’antiga residència de les Germanetes dels pobres per acollir als refugiats procedents del programa de Protecció Internacional del Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social.
En el darrer any han acollit persones procedents de fins a 15 països diferents, però la majoria usuaris són sirians i veneçolans.
Com marca el programa del Ministeri, existeixen dues fases. Una primera d’acollida, que dura sis mesos, i on els usuaris resideixen a les instal·lacions, i passat el mig any, els usuaris passen a viure fora. Dels quasi 200 usuaris, 81 han passat a aquesta fase i s’han instal·lat majoritàriament a Manresa, però també a altres municipis com Cardona, Súria, Sant Joan de Vilatorrada, Sallent i Monistrol.
Des de la fundació també s’ha intentat ajudar als usuaris a trobar feina a través del programa laboral de Mosaic. L’any passat van oferir aquest servei a 73 persones, 66 de les quals van fer cursos de formació.