Els pastissers catalans venen més de 900.000 tortells de Reis artesans

El Gremi de Pastisseria de Barcelona calcula que enguany els catalans hauran menjat més de 900.000 tortells de Reis, una xifra similar a la de l’any passat.
A Manresa, un establiment tradicional com és la Lionesa, han pogut comprovar que, tot i que hi ha espai per a la innovació, el tortell de massapà segueix liderant les vendes, seguit dels tortells farcits de nata, crema o trufa.
Precisament, el tortell de Reis és un dels dolços de les festes de Nadal que es manté més arrelat a la tradició. De tot el calendari festiu, el de Reis és un dels pastissos més familiars.
Quant als preus, el preu mitjà per a una família de quatre a sis persones rondarà entre els 25 i els 30 euros.
El fet que la festivitat de Reis hagi caigut en cap de setmana pot haver facilitat les vendes, que un cop més han estat molt bones.
El tortell es fa com abans, amb diverses hores d’elaboració i fermentació i sense afegir conservants ni colorants artificials. És una pasta de brioix farcida de massapà, nata, crema o trufa.
La tradició diu que qui troba la figura del rei, lluirà la corona, mentre que qui trobi la fava en la seva porció de pastís, haurà de pagar el dolç de l’any següent.
El costum de menjar aquest dolç es remunta a la tradició catòlica, per commemorar l’arribada dels Reis d’Orient, tot i que també es creu que té arrels paganes. De fet, l’origen se situa a les festes d’hivern que feien els romans, on se servien unes coques amb figues, dàtils i mel. Va ser al segle III d.C. quan s’hi va introduir la fava, símbol de prosperitat i fertilitat. El costum va quedar molt arrelat a França, on al segle XVIII un cuiner va voler sorprendre Lluís XV introduint una moneda d’or dins el tortell.

(Vistes 308, 1 Vistes avui)

Contingut Relacionat

La nostra web utilitza cookies per a una millor experiència d'usuari. Consulta la nostra política de cookies per obtenir més informació sobre les cookies i com les utilitzem. Més informació

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close