El barri de l’estació de Sallent s’ha esfondrat dos metres en vint anys
A l’any 2009 a Sallent es va ordenar l’evacuació de tots els veïns que vivien al barri de l’estació, ubicat a un extrem del poble. Tot plegat, per culpa d’una cavitat ubicada al subsòl i que representa un dels fenòmens geològics més significatius que hi ha actius a Catalunya i Espanya. Quan només hi queden tres habitatges i després de vint anys, aquesta zona de Sallent s’ha esfondrat 2 metres. Sense previsió que aquesta fenòmen geològic pari, l’Ajuntament es planteja fer-hi una zona verda.
Després del tancament de l’explotació minera Enrique, al subsòl del barri de l’estació de Sallent, s’hi va crear una cavitat molt gran, que a partir de l’any 1997, va començar a provocar esquerdes i importants desnivells en aquesta zona. Una situació provocada per l’antiga activitat extractiva.
Amb l’acceleració de la velocitat de l’esfondrament, l’any 2008 es va obligar als veïns a marxar-ne perquè es posaven en perill les vides humanes.
Ara després, de vint anys, aquest barri és un espai abandonat on només hi queden quatre cases pendents de ser re-allotjades.
Els tècnics de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya expliquen que arribarà un moment en què es produirà un col·lapse definitiu. Mentre això, no passi, però, l’Ajutament de Sallent te previst fer-hi una zona verda amb activitat limitada.
Actualment, no es contempla la possibilitat que un esfondrament com aquest es produeixi en cap altra zona del poble. Tot i això, amb l’objectiu d’explicar el passat miner del poble, des del consistori es plantegen fer d’aquest solar (ara desert) un espai de memòria.