Solsona recupera cinc basses en desús de la depuradora i les naturalitza amb una inversió de 50.000 euros
Solsona ha naturalitzat les basses en desús de la depuradora, creant un nou espai per a l’educació ambiental de la ciutadania i per enriquir la biodiversitat de la zona, tot connectant l’espai amb el riu Negre.
Aquesta actuació ha suposat una inversió d’uns 52 mil euros, dels quals prop de 40.000 han estat subvencionats per l’ACA, i ha millorat el drenatge de les llacunes, s’han revegetat amb comunitats d’helòfits, s’ha instal·lat una illa flotant i s’ha desbrossat l’entorn, entre d’altres
A proposta del Grup de Natura del Solsonès, l’espai, que va caure en desús a partir del 2010, també ha integrat franges perimetrals a cada bassa que permeten el trànsit dels amfibis, s’han desbrossat els voltants i s’han col·locat tanques i rètols, entre d’altres.
Entre els beneficis biològics de la naturalització hi ha l’augment notable de la biodiversitat i també el fet d’haver establert un lloc de parada per a l’abeurament d’espècies en migració. El director de l’ACA, Samuel Reyes, ha destacat que a més es millora la qualitat de l’aigua que després retorna al riu Negre.
De la seva banda, l’alcaldessa de Solsona, Judit Gisbert, ha assenyalat que a nivell social, els solsonins guanyen un nou espai on passejar, que s’hi pot arribar des del nucli urbà a través d’un passeig per la ribera del riu Negre.
Ànecs de coll verd, martinets blancs, bernats pescaires o tortugues de rierol són algunes de les espècies que ja es poden veure a la zona de les antigues basses de la depuradora de Solsona. El mes de juliol el Grup de Natura del Solsonès va realitzar un cens a les llacunes en el marc del projecte Bioblitz. D’aquell recompte, el grup destaca que es van registrar un total de 232 espècies de fauna i flora.
A partir d’aquest diumenge un dels aiguamolls s’obrirà al públic, i els altres quatre es mantindran tancats com a espais de reserva. Sempre que es pugui s’hi organitzaran activitats d’educació ambiental amb la participació de la cooperativa Sàmara Natura.