RESUM DE L’ANY 2024

6 DE FEBRER : REVOLTA PAGESA

La revolta Pagesa es va convertir en el nom de la primera gran reivindicació que van fer els pagesos d’arreu de Catalunya. Cansats de l’excés de burocràcia i amb la sensació que la ciutadania no es pren prou seriosament la seva feina, pagesos i ramaders van fer una marxa lenta amb tractors que va col·lapsar tot Catalunya.

L’Eix del Llobregat va quedar tallat prop de 23 hores pels pagesos de la Catalunya Central. Tot plegat amb l’objectiu final d’arribar a Barcelona per fer sentir la seva protesta. Les principals reclamacions revisar van ser les restriccions d’aigua pel sector primari en moments de sequera, l’agilització del pagament de les subvencions o l’eliminació de l’excés de burocràcia.

Finalment, els tractors van entrar a la capital catalana i van aparcar a la Gran Via i a la Diagonal. Gràcies a la mobilització, els principals portaveus i impulsors, molts d’ells de la Catalunya Central es van reunir amb el president de la Generalitat i amb el conseller del ram per parlar sobre les seves reivindicacions. També els va rebre la presidenta del Parlament.

Després de les trobades amb les principals autoritats del país, els pagesos van quedar satisfets amb els compromisos obtinguts.

 

21 DE FEBRER: INAUGURACIÓ DEL MUSEU DEL BARROC

En el marc de la celebració de les Festes de la Llum, el dia 21 de febrer la ciutat de Manresa va guanyar un nou espai cultural. Després de molts anys d’obres es va inaugurar el Museu del Barroc de Catalunya.

L’anterior president de la Generalitat, Pere Aragonès, i l’exconsellera de Cultura, Natàlia Garriga, van presidir la inauguració del nou Museu del Barroc de Catalunya a Manresa, el passat febrer. L’equipament, que està ubicat a l’antic col·legi de Sant Ignasi, es va fer realitat després de 8 anys d’obres.

El museu exposa 182 peces, entre les quals hi ha els autors més representatius del barroc català com Antoni Viladomat, Joaquim Juncosa, Francesc Tramulles o Francesc Pla.

Per la seva banda, l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, va explicar que l’obertura d’aquest museu, posiciona la ciutat com la capital de l’art barroc català.

Es tracta d’un edifici de 8.000 metres quadrats i la rehabilitació integral va costar 7,5 milions d’euros i la construcció del museu 1,9 milions d’euros.

En definitiva, és un dels projectes més rellevants de la capital de la capital del Bages en l’últim any.

 

22 DE MARÇ: TRET DE SORTIDA A MANRESA CAPITAL DE LA SARDANA

Manresa va donar la benvinguda a la Capitalitat de la Sardana el passat 16 de març amb l’espectacle “Espardenya de 7 vetes”, de Dan Arisa. Una creació multidisciplinària que va barrejar sonoritats modernes i industrials. Va incloure elements sorpresa i es va iniciar amb la sardana de lluïment “Manresa Capital de la Sardana”, que va ser ballada per l’Agrupació Sardanista Dintre el Bosc.

Durant l’any s’han fet diferents activitats entre les quals la celebrada aquest mes de desembre una gran ballada de sardanes a la Plaça Gispert. Encara queda recorregut d’aquesta celebració. És previst que la cloenda de la capitalitat, tindrà lloc el 8 de març, al Teatre Kursaal amb la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya.

Paral·lelament, dins del marc de la capitalitat, i coincidint amb el centenari de la mort del dramaturg Àngel Guimerà, Manresa també s’ha volgut sumar a la commemoració d’aquesta efemèride. Destaca la representació: La Santa Espina, o els radioteatres emesos per aquesta casa: La Filla del Mar i Maria Rosa.

Manresa també va acollir el concurs de Punts Lliures, un acte que va ser retransmès per la Xarxa de Televisions Locals i presentat per la periodista d’aquesta casa, Pilar Goñi.

 

17 D’ABRIL: CONDEMNATS PER VIOLAR D’UNA MENOR A MANRESA

L’Audiència de Barcelona va condemnar als dos acusats de violar una menor a Manresa l’any 2019, a 4 anys de presó i a 3,5 anys respectivament. El tribunal, els hi va interposar una indemnització de 40.000 euros pels danys morals causats a la víctima.

Als dos acusats se’ls hi va aplicar dos atenuants: dilacions indegudes i reparació del dany. A més, al de la pena més baixa, se li va aplicar l’atenuant d’alteració psíquica.

Els fets van passar de matinada el 17 de novembre de l’any 2019, a l’interior d’un cotxe a la zona de Les Bases. Segons l’escrit inicial de la fiscalia, els dos acusats, que coneixien la víctima, es van apropar a la menor i li van oferir una beguda. Després, la van convidar a pujar al cotxe per continuar la conversa i la jove es va començar a sentir marejada i, malgrat que la seva intenció era sortir del cotxe, els dos joves la van agafar pels braços i cames, i la van violar. A conseqüència de l’agressió, la víctima va patir diverses lesions.

 

19 D’ABRIL: MOR UN MENOR EN UN GORG DE SANT FRUITÓS

Un adolescent de 14 anys va morir el passat mes d’abril en llançar-se a un gorg de Sant Fruitós de Bages. Els amics amb qui estava van avisar als Bombers en veure que el noi no sortia de l’aigua, estaven a la zona dels Tres Salts del Llobregat.

Un total de 9 dotacions dels Bombers s’hi van desplaçar, van localitzar-lo i, malgrat les maniobres de reanimació, no van poder fer res per salvar-li la vida. Els equips d’emergències van activar l’equip de psicòlegs per assistir als familiars i amics i els Mossos d’Esquadra van obrir una investigació.

 

8 DE JUNY:  VOLTA CICLISTA FEMENINA A MANRESA

En l’àmbit esportiu el mes de juny va començar la primera edició de la Volta Ciclista femenina a Catalunya. El tret de sortida va ser a Manresa. La plaça dels Infants va ser el punt neuràlgic i es va poder veure la participació de 122 ciclistes, un acte que forma part de Manresa, Ciutat Europea de l’Esport 2024.

Manresa va ser l’epicentre de la jornada inaugural de la primera Volta Ciclista a Catalunya femenina. Una de les competicions més importants de la programació especial amb motiu de Manresa, Ciutat Europea de l’Esport 2024.

La primera etapa, la més llarga, de 100,6 km va sortir de la plaça dels Infants i l’arribada també va ser allà. Un punt on van passar les 122 participants per fer el control de firmes i on es va veure com les guanyadores van passar la meta.

La segona etapa de la volta es va iniciar a la Seu d’Urgell i fins a l’alt de la Molina i l’última, amb sortida a Molins de Rei i final a Barcelona. L’any que ve tindrem una segona edició de la Volta Ciclista femenina, els dies 6,7 i 8 de juny.

 

10 DE JUNY: CONTENIDORS INTEL·LIGENTS A MANRESA

Amb l’objectiu de doblar la taxa de reciclatge, l’Ajuntament de Manresa ha impulsat aquest any 2024 els nous contenidors tancats.

Els primers barris on es van posar els nous contenidors intel·ligents va ser a Cal Gravat i la Balconada. Amb l’arribada de l’any nou, es completarà la implementació del nou sistema al centre de la ciutat.

El desplegament dels nous contenidors s’ha fet de manera progressiva a la ciutat. Els últims barris que queden per unir-se a la nova mesura son Plaça Catalunya, Valldaura, Vic Remei, Escodines i Barri Antic.

El canvi de model s’emmarca en la lluita contra el canvi climàtic, en la promoció de l’economia circular i en el compliment de la normativa europea. Per tant, l’objectiu del consistori és doblar el percentatge de recollida selectiva de la capital del Bages, que ara fa anys que està estancat entre el 40 i el 45%.

 

30 DE JUNY: TRES MORTS EN UN XOC A CASTELLFOLLIT

Un xoc frontal a la C-37 a Castellfollit del Boix, en sentit Manresa, el passat 30 de juny va provocar la mort de tres persones i sis més van quedar ferides.

Al lloc dels fets s’hi van veure implicats tres vehicles i uns dies després, els Mossos d’Esquadra van detenir a la dona que va provocar l’accident, la van acusar de tres delictes d’homicidi per imprudència greu, cinc delictes de lesions per imprudència greu i un delicte contra la seguretat viària. A més, va triplicar la taxa d’alcohol en sang.

En tot el 2024, han mort un total de 126 persones a les carreteres catalanes, un 10% menys que l’any passat.

 

7 DE SETEMBRE: ARRENCA EL MIL·LENARI DE MONTSERRAT

L’Abadia de Montserrat ha inaugurat la celebració dels seus mil anys d’història ininterrompuda amb un acte civil el mes de setembre. Aquest va ser el primer d’un miler d’activitats per celebrar el mil·lenari i per donar a conèixer la vida monàstica.

L’Abadia de Montserrat va inaugurar oficialment la celebració del Mil·lenari en un acte civil celebrat a la Basílica de Santa Maria, on s’hi han aplegat sis-centes persones, entre elles, les principals autoritats de Catalunya.

L’acte va comptar amb un espectacle de drons acompanyat pel cant del Virolai amb l’actuació, de l’Escolania de Montserrat i l’Escola Cantorum des dels balcons de l’abadia que donen a la mateixa plaça.

Els Mossos d’Esquadra també han participat d’aquest esdeveniment amb una desena d’activitats. Una altra de les fites importants ha estat la inauguració, d’un espai immersiu per donar a conèixer la vida monàstica i la història de l’abadia, el mes de desembre.

 

26 DE SETEMBRE: GUIMERÀ SENSE COTXES

Després d’anys de debat, el Guimerà sense cotxes és més a prop de ser una realitat. Al mes de setembre van començar les obres per convertir Guimerà i entorn en illa de vianants. Els primers treballs han afectat a Pompeu Fabra, que pràcticament s’ha renovat completament i on l’únic vehicle que hi podrà passar a partir d’ara serà l’autobús.

Els treballs continuaran al gener, amb l’inici d’una nova fase que afectarà els carrers Cardenal Lluc, plaça de la Independència i Saclosa. El gruix de l’obra per transformar el carrer Guimerà en illa de vianants s’iniciarà a finals de gener, un cop finalitzada la campanya de Nadal i el primer període de les rebaixes.

En conjunt, la inversió serà de 5,74 milions d’euros, dels quals 1,4 hauran d’afrontar veïns i comerciants mitjançant contribucions especials. La decisió ha aixecat molta polseguera i un centenar llarg de recursos en contra de l’acord de ple que donava llum verda. De moment, tres dels recursos ja han estat admesos al Jutjat Contenciós i ara és a l’Ajuntament qui haurà de moure fitxa.

 

20 D’OCTUBRE: OLOST DIU NO AL LLUÇANÈS

Un 52,7% dels veïns d’Olost van votar a favor d’abandonar la comarca del Lluçanès el passat octubre. Van participar 565 persones a la votació i 250 olostencs hi van votar en contra.

L’alcalde del municipi, Gil Salvans, va criticar la creació de la comarca “de pressa i corrents” i fa una crida a tornar a treballar en un projecte comú. Per la seva banda, Xavier Amor, secretari de Governs Locals va assegurar que el resultat de la consulta va ser molt ajustat i que per això volia obrir diàleg amb tothom.

Actualment, formen part del Lluçanès, Prats de Lluçanès, que n’és la capital, Alpens, Lluçà, Olost, Oristà, Perafita, Sant Martí d’Albars i Sobremunt.

 

4 DE NOVEMBRE: GRATUÏTAT A LA C-16

Després de molts anys de reivindicar-ho, l’autopista C-16 entre Manresa i Terrassa ja és gratuïta per a tothom. Això, sí, només de dilluns a divendres i si els desplaçaments es realitzen en menys de 24h.

 

Conduir és car. Comporta pagar l’assegurança del vehicle, el manteniment i, en algunes ocasions, peatges. Aquest pagament fa, que moltes vegades, els conductors prefereixin rutes alternatives i col·lapsin les vies secundàries, generant retencions que incrementen la petjada ecològica. Per tot això, la Generalitat va implementar el 4 de novembre la gratuïtat en el peatge de la carretera C-16 entre Terrassa i Manresa.

L’objectiu de la mesura és afavorir la mobilitat obligada i l’equitat territorial, segons va afirmar el Departament de Territori. També és un mètode que pretén descongestionar el trànsit de la C-55 i millorar el temps de desplaçament per a milers de residents de la Catalunya Central, així com els veïns i veïnes del Vallès.

 

11 DE NOVEMBRE: CONDEMNAT UN MONJO DE MONTSERRAT PER ABUSOS SEXUALS

La primera condemna per pederàstia a un monjo de Montserrat va tenir lloc aquest novembre, l’Audiència de Barcelona el va condemnar a dos anys de presó i cinc de llibertat vigilada per abusar sexualment d’un menor el maig del 2019.

L’Abadia va assumir la indemnització de 20.000 euros per a la víctima que es va imposar al monjo i també se’l va condemnar a sis anys d’allunyament, prohibició de comunicar-se amb la víctima i cinc anys d’inhabilitació especial per treballar en cap ofici que tingui contacte amb menors.

 

5 DE NOVEMBRE: INICI DE LES OBRES A LA FÀBRICA NOVA

Un altre dels grans projectes que té engegats la ciutat de Manresa és la Fàbrica Nova. Aquest antic recinte febril de la capital del Bages, que fa dècades que està tancat, en un futur ha d’acollir el nou campus de la Universitat Politècnica de Catalunya a Manresa. Les obres per convertir aquest espai en aquesta “Fàbrica del Coneixement” van començar el passat mes de novembre.

Concretament, els treballs van començar el 5 de novembre. El recinte de la Fàbrica Nova va acollir aquell dia l’acte d’inauguració de l’inici d’obres.

Una primera fase d’obres, i que es poden fer gràcies a una subvenció de l’Estat, i que permetrà rehabilitar el conjunt de façanes i cobertes de la fàbrica. També es recuperaran el conjunt de grans finestrals que al llarg de la història s’han anat tapiant.

I en el marc d’aquest projecte, aquest mes de desembre, l’Ajuntament de Manresa i la UPC han signat un conveni de col·laboració que posa de manifest el trasllat de la universitat a la Fàbrica Nova i a la vegada que la UPC cedeix a l’Ajuntament l’actual centre que ocupa el centre educatiu i també l’antic centre tecnològic i la Biblioteca del Campus Universitari.

El conveni preveu impulsar la construcció, la posada en funcionament i el desenvolupament de la Fàbrica Nova com un espai on coincidirà l’activitat docent, la recerca, la transferència de tecnologia i l’emprenedoria.  A més, també s’hi integrarà la biblioteca, la sala d’actes i un ateneu de fabricació, entre d’altres. Al voltant de l’edifici, es disposarà una zona verda i dels corresponents accessos a l’edifici.

 

7 DE DESEMBRE: DESAPAREIXEN DOS VEÏNS DE LA CATALUNYA CENTRAL ALS PIRINEUS

La parella de Manresa i Gironella van desaparèixer a Arieja, al Pirineu francès. La Gendarmeria francesa i els Bombers d’Andorra els van estar buscant durant dies, sense trobar-los. Van trobar el seu cotxe a l’aparcament del Pla de Peyres, però encara ara no hi ha rastre dels dos excursionistes.

També durant una excursió, van morir dos veïns de la Catalunya central que estaven de turisme a Nepal durant el mes d’agost. Una de les víctimes era de Sant Feliu Sasserra i no va ser fins aquest mes de desembre que les proves d’ADN, no van confirmar que es tractava d’ella.

(Vistes 18, 1 Vistes avui)

Contingut Relacionat

La nostra web utilitza cookies per a una millor experiència d'usuari. Consulta la nostra política de cookies per obtenir més informació sobre les cookies i com les utilitzem. Més informació

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close