El Trufforum Vic obre les portes
El Trufforum Vic se celebra des d’aquest dijous i fins diumenge a la capital d’Osona amb l’objectiu de posar en valor i difondre les qualitats d’aquest fong. El programa d’activitats ha arrencat aquest dijous amb l’Acadèmia de la Tòfona, en què hi participen més de 350 estudiants d’escoles d’hostaleria d’arreu del país. L’objectiu d’aquesta proposta és explicar als futurs cuiners les propietats de la tòfona, com es produeixen, quines espècies hi ha i també les tècniques per poder cuiner el producte.
La vessant formativa és una de les potes més importants del Trufforum, ja que Catalunya és un país productor de tòfona però no hi ha cultura tofonaire.
Preocupa molt com la sequera afecta la producció de tòfona i també per les limitacions en l’ús de l’aigua. I per aquest motiu també s’està intentant trobar fórmules per optimitzar la poca aigua amb sistemes de rec o acumulació d’aigua en basses.
Pel que fa a la fira en si, una de les particularitats del Trufforum és la seva transversalitat, i per tant, és un esdeveniment que està pensat tant per al públic general com també pel sector professional. Entre les novetats d’enguany hi ha la creació d’un espai gastronòmic on els visitants podran degustar durant tot el cap de setmana diferents plats cuinats amb tòfona a preus populars.
Aquesta temporada de mitjana els preus se situen per sobre els 500 euros el quilo pels productors, i de cara al consumidor final, la trufa seleccionada i rentada se situarà entre els 800 euros i 1.200 euros el quilo.