Osona, el Pallars Sobirà i el Berguedà, les comarques més afectades per la sequera
Osona és la segona comarca catalana amb més bosc afectat per la sequera. La xarxa de monitoratge del Decaïment dels Boscos de Catalunya, impulsada pel Departament d’Acció Climàtica, ha registrat 33.072 hectàrees amb signes de patiment per sequera i calor extrema a tot el país, fent que l’any 2022 sigui l’any més dur per als boscos des que se’n tenen registres, el 2012, quan es va fer la primera edició.
A més de la sequera també hi ha altres factors que han perjudicat la massa forestal del país. Per poder fer-nos una idea, un camp de futbol ocupa entre 0,6 i 0,8 hectàrees i la superfície calcinada a Catalunya pels incendis forestals l’any passat va ser de 5.800, la pitjor xifra de la darrera dècada.
Per poder fer tot aquest control, els experts, miren la decoloració de les fulles, la seva caiguda fora de temporada i, fins i tot, la mort.
El Pallars Sobirà és la primera comarca amb més superfície nova afectada. Osona la segueix amb 1.300 hectàrees i el Berguedà amb 1.200 hectàrees, respectivament.
Per espècies, els arbres de fulla caduca com roures, alzines o faig, registren molta més afectació, que les coníferes, és a dir, pins i avets, amb quasi 6.000. En aquest darrer cas, tanmateix, els efectes acaben arribant amb mesos o anys de retard. A més, els pins, quan passen de verd a marró és que l’arbre ha mort, mentre que les alzines i els roures, després del decaïment, poden rebrotar si les condicions són favorables.
L’impacte territorial és molt superior a la meitat nord de Catalunya, i en aquest sentit, des del Departament d’Acció Climàtica, asseguren que moltes forests són una fotografia d’un clima que ja ha canviat.