Una colònia singular a Osona
El 1895 es construïa la colònia industrial més gran de la zona del Ter, la Colònia Borgonyà a Sant Vicenç de Torelló. Entre els elements més singulars, destaca una de les xemeneies de maó més altes de Catalunya. Popularment se la coneixia com la colònia dels anglesos, si bé els seus fundadors eren escocesos, els Coats, els mateixos que posteriorment es van associar amb els catalans Fabra conformant la coneguda Fabra i Coats, fabricants de fil de cosir.
Actualment hi viuen 360 persones i l’any 2013 va ser declarada Bé Cultural d’Interès Nacional per preservar la seva singularitat. Aquest reconeixement, però, està dificultant les millores a les cases i el seu futur.
El problema comença amb que amb aquesta declaració les llicències d’obra ja no depenen de l’Ajuntament sinó dels serveix tècnics de la Conselleria de Cultura de la Generalitat i la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Catalunya Central.
Això fa que les obres no s’autoritzin a curt termini i alguns propietaris tirin pel dret amb obres per la urgència sense respectar la normativa o que futurs compradors es tirin enrere. En aquest sentit, l’Ajuntament ha redactat un pla especial.
La vida a la colònia és molt viva, actualment compta amb una botiga de queviures, un perruquer i el restaurant i bar del Casal. A més la part fabril està ocupada per empreses de la zona i a nivell cultural, la colònia destaca per ser un lloc on es fan moltes activitats.
La tranquil·litat és un altre element distintiu. El perfil dels seus habitants són sobretot gent gran que hi han viscut tota la vida, però també famílies que hi han tingut fills.